Infók A-tól Z-ig

Alakulás: a bandát 1989-ben Qka MC és DJ Uby alapította. Először csak mikszelgetéssel foglalkoztak. 1990. januárjában Ricsipí tollából megszületett az első rap-dal a: Tini Klub (egy Yozsefvárosi Klub indulója). Még 1990. elején az A.C. három tagú lett, miután Ricsipí is bekerült az együttesbe. D.J.UBY 1991. végén kivált az együttesből.

Álmok-rémálmok: amikor elkezdtünk zenélni, mindig azt szerettük volna, hogy elsők legyünk a Billboard-on. Ma már nincsenek ekkora álmaink (megelégszünk azzal, ha mi vagyunk mindenki kedvencei). Ami pedig a rémálmokat illeti, van egy közös rémálmunk: egy turkálóban leértékelve árulják a lemezünket.

Barátnők: akik ma már feleségek: Ricsipí 2004. októberétől, Qka MC-nek 2007. májusától él boldog házasságban.

Cenzúra: a zenekar senkinek sem hagy beleszólást a dalok szövegeibe és ez a fajta "önfejűség" a színpadon is működik. Vagyis mindig azt csináljuk, amit mi akarunk. Mivel a kivétel erősíti a szabályt, egy példa mégiscsak van a cenzúrára. A második lemezünkre készült egy dal "Kapd be a faxom" címmel, amelyet a szigorú lemezkiadó nem tartott rádióbarátnak, ezért a dalt több helyen is át kellett írni, így végül az "Edd meg a telefonom" címet kapta. Az cenzúramentes alkotást több évvel később, 2009-ben feltettük a Nyolcan a színpadon című korongunkra koncert verzióban.

Család: Sokat köszönhetünk szüleinknek, még akkor is, ha a zenélés elején az együttes helyett inkább a tanulásra bíztattak. Mindketten családfők vagyunk.

Demó kazetták: mint minden kezdő együttes, mi is először demókazettákat készítettünk, és azt próbáltuk terjeszteni először ismerőseink, később a rapperek körében. 1990-ben jelentettük meg az első ilyen kazettát, és innen kezdve minden évben megleptük a magyar rap-re éhes fiatalokat egy hatvan perces alkotással. 1995-ben öt demókazettával plusz egy Best of 1990-92.-vel és egy kizárólag lemezlovasoknak készült "kettő-dalos kis-kazettával" állítottunk be Deseő Balázshoz. Ellentétben velünk, neki - sajátunkhoz képest - tökéletesen felszerelt stúdiója volt, ahol kettő majdnem lemezminőségű, négyszámos demókazettát rögzítettünk. Erre a demóra harapott rá a Warner-Magneoton, majd rövid megbeszélés után 1995. tavaszán megjelent első kislemezünk a Takarítónő.

Egy napunk: sokan azt gondolják, hogy mi egész nap lógatjuk a lábunkat, és csak pénteken meg szombaton este járunk fellépni. Ez pedig (sajnos?) nem így van. A zenekar önmenedzselésű, vagyis az összes egyéb tenni való (image kialakítás, szponzorokkal való tárgyalás, nagyobb fellépések megszervezése, tévés-rádiós riportok leszervezése, új dalok megírása, a hozzánk érkező levelekre történő válaszadás, lemezborító-, plakát tervezés, stb.) is a mi vállunkat nyomja. Ami pedig a fellépéseket illeti, többször volt már úgy, hogy a hét minden napján színpadra kerültünk. Gyakran több száz kilométert utazunk, ezzel is rengeteg idő megy el. Száz szónak is egy a vége: nem unatkozunk és gyakran kedvenc időtöltésünk az alvás.

Étel: amit bárhol, bármikor, bármilyen mennyiségben elfogyasztunk: ez a palacsinta. Qka a fahéjasat és a klasszikus kakaóst komálja Ricsipí pedig a "Nagymamibaracklekvárjával" töltöttet és a sonkás-sajtost részesíti előnyben. Közös kedvenc a mogyorókrémes palacsinta. Egy időben elterjedt rólunk, 40 palacsintáért járunk fellépni. - Ez így is volt! Kábé másfél hónapig jártuk az ország iskoláit, volt hogy egy nap közel 1000 palacsintát láttunk. Úgy döntöttünk, hogy nem akarjuk megunni kedvenc kajánkat, így hát leálltunk ezzel az akciónkkal, vagy mégsem…

Fila Rap Jam: ahogy az országot jártuk, rengeteg rapbandával találkoztunk, akik arra kértek minket, hogy segítsünk nekik. Mi ezt meg is próbáltuk, de sajnos mindenkivel külön-külön foglalkozni nagyon nehéz, ráadásul gyakran nekünk se időnk, se energiánk nem volt arra, hogy komolyan beleássuk magunkat a zenekarok alkotásaiba. Kitaláltuk hát, hogy összehozunk egy olyan versenyt, ahol mindenki megmutathatja magát, sőt megpróbáltunk értékes nyereményeket is összeszedni a legjobbaknak. Ilyenkor az időnk nagy részében erre az eseményre koncentrálunk és arra törekedünk, hogy a Rap Jam-et tökéletesen megszervezzük. Az elsődleges cél az, hogy egy nagy bulin teret adjunk a magyarországi rapegyütteseknek, rappereknek. 1996. december 29-én volt az első Fila Rap Jam és a nagy sikerre való tekintettel, ezentúl minden évben ugyanezen a napon (tehát december 29-én) rendeztük meg az év legnagyobb rap-buliját. Bár, 2000 október 20.-án lezártunk és elbúcsúztunk a Fila Rap Jam-től, nem hagytuk abba a tehetségkutatást, így ha alkotsz valamit, bátran küldd el nekünk, ha érdekel a véleményünk.

Gengszterek, gengszter-rapperek: többször megvádoltak már minket azzal, hogy amit mi játszunk az nem is igazi rapzene. Természetesen mi ezt másként gondoljuk. A rap-en belül sok irányzat "lakik" egymás mellett békében, mi a "kicsitviccesdeazértszólisvalamiről" kategóriába soroljuk magunkat. És arra a kérdésre, hogy miért nem használunk trágár szavakat, és miért nem vagyunk mi is olyan dögös gengszterek, az a válasz, hogy vannak nálunk jobbak, akik ezt a műfajt jobban művelik. Másrészt mi főleg olyan dolgokról rappelünk, ami megtörtént vagy amit fontosnak és főleg sajátnak érzünk. Általában semmi bajunk az effajta zenét játszókkal, sőt, gyakran halljunk igényes hazai művelőit a rap (mostanában egyre népszerűbb) ezen ágának.

Hip hop: "brék-tánc, grefiti és a rep"- ahogy ezt már egy számunkban ki is fejtettük. Emellett a turntablism, vagyis a lemezjátszózás/dj-zés valamint a beatbox alkotják a hip-hop-ot. Lehet külön írni, vagy kötőjellel, de akár még egybe is. A lényeg az életérzés, amit akármennyire erőlködünk, most itt nem tudunk leírni, ezt érezni kell. Ajánljuk a Hat betű című dalunkat!

Ideáljaink: Ricsipí: Szőke és nagymellű. Qka MC: Hmmm… Többes szám? Neem, a feleségem az ideálom maximálisan. Ugye drágám?.

Járunk-e moziba, a (kedvenc film, színész, színésznő): Rengeteget járunk moziba, és szinte mindenféle film érdekel minket. Nagyon sok olyan film van, amit szívesen megnézünk bármikor, valahogy így van ez a színészekkel is. Most néhányat kiemelünk a hosszú listáról: Qka MC kedvenc filmjei: Macskafogó, Mi történt az elmúlt éjjel?, Veszélyes elemek, Ne légy barom, Kasza-kő, Kőbunkó, Kő kövön, Kő egy csapat; kedvenc színész(nő): Pauly Shore, Demi Moore, Robert DeNiro. Ricsipí kedvenc filmjei: Esőember, Ford Fairlane kalandjai, Turné, Gyaloggalopp, Erik, a viking, Bronx-i mese, Ponyvaregény, Csupasz pisztoly; kedvenc színész(nő): az egész Monty Python csoport, Kern András, Bruce Willis, Quentin Tarantino (ő kedvenc rendező és forgatókönyvíró kategóriában is dobogós).

Koncertek, fellépések: az ország összes megyéjében, a legtöbb nagyvárosban és rengeteg kisebb településen léptünk már fel. Gyakran többször is visszatérünk egy-egy helyre. Aki szeretne velünk élőben találkozni, az figyelje az utcákon a plakátokat, mert mi is csak 1-2 héttel korábban tudjuk meg azt, hogy hol nyomulunk. Egyébként évente 150-200 fellépést tudhatunk magunk mögött.

Levelek: a postacímünkre küldött leveleket saját magunk nyitottuk ki és olvastuk el. 2011-től megszüntettük a „papíralapú” postafiókunkat. Megfogadtuk, hogy mindenkinek válaszolunk, aki levelével megtisztelt. Amikor ezt megfogadtuk, nem gondoltuk, hogy ennyien lesznek. Igyexünk mindenkinek válaszolni, de vannak szellemi és fizikai korlátaink (vagyis a zenélés mellett nyugdíjas korunkig sem tudnánk mindenkinek külön-külön válaszolni minden kérdésére). Próbáltuk úgy kialakítani a honlapunkat, hogy itt minden fontos információ elérhető legyen. Ha mégis maradt kérdés, akkor írj nekünk a fb.com/AnimalCannibals-re!

Meghívások, találkozók: Nem nagyon rendezünk külön közönségtalálkozót, viszont sokat járunk dedikálni és fellépni, ilyenkor ha időnk engedi szívesen beszélgetünk bármiről, bárkivel. Aki viszont suli-buliba, nagyobb rendezvényre vagy diszkófellépésre szeretne elhívni bennünket, az írjon ide: kannibalok@gmail.com!

Nevünk keletkezése: a "Kuka" Qka MC általános iskolai osztálytársaitól, haverjaitól származik, az MC-t pedig jelentése (ceremónia mester) miatt választotta magának a név tulajdonosa. Ez a két szó összeillesztés után takarja Qka MC-t. A Ricsit szüleitől kapta, a Pí-t pedig a sok Ricsitől való megkülönböztethetőség miatt választotta magának Ricsipí. Az együttes nevének keletkezését mindig másként meséljük el, de most eláruljuk az igazi verziót. Szóval, Qka MC 1989. egyik dögunalmas angol óráján azon vette észre magát, hogy a szótárját lapozgatja. Két szó nagyon megtetszett neki. Az egyik az animal, a másik a cannibal volt. Ki is találta, hogyha lesz zenekara, tuti, hogy ez lesz a neve. De mivel a néhány hónappal később megalakult banda több tagból állt, többes számba tette a cannibal-t, így lett Animal Cannibals. Egyébként, több okból is Yo ez a név, például lehet magyarul is mondani: Állat Kannibálok és lehet a monogramot is használni A.C. (ejtsd:éjszi). De amiért a legjobb, hogy a legritkább esetben sikerül pontosan leírni vagy kiejteni.

Nyaralás: egy évben kétszer pihenünk, ilyenkor van, hogy 3-4 hétre is eltűnünk. Télen síelünk (Szlovákiában, Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban vagy ahol hó van), nyáron pedig a Balatonban lubickolunk és egy kicsit kinyújtózunk valamelyik kellemes tengerparti városka homokjában (Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban, stb.). Egyébként szívesen kóborolunk Európa bármely városában. Nagy terveink között szerepel az, hogy hosszabb időre kilátogatunk Ausztráliába is.

Optimizmus: abszolút optimisták vagyunk, megpróbáljuk mindig a dolgok szebb és jobb oldalát nézni, hiszen tudjuk, hogy minden rosszban van valami Yo.

Óriási autók, limuzinok, jogsi, kedvenc autómárka: sokan kérdezik, hogy milyen autónk van (biztos van Rolls Royce-unk meg Cadillac-ünk). Sajnos, ki kell, hogy ábrándítsunk mindenkit, mert nincsenek ilyen "nagymenő" autóink. A kedvenc autóink általában az amerikai autók, például olyanok, mint az, ami a "Vasárnap reggel" című videoklipünkben Qka MC keze alatt gurul.

Összetartás: a rengeteg műfaj közül a rap és a hip-hop büszkélkedhet azzal, hogy erős az összetartás. Mondjuk ezt akkor is, ha tudjuk néha nem jönnek ki egymással az USA-ban a keleti- és a nyugati oldaliak. Szerencsére Magyarországon nincs ilyen durva ellentét. Sőt, ahogy ezt már kint hosszú évek óta csinálják, nálunk is megjelentek a közös számok, az üdvözletek a lemezborítón, más rapperek futtatása videoklipekben. A Mindenki c. dal is remek példa arra, hogy sok Yo rapper kis helyen is elfér.

Őket szeretjük a legjobban: nincsen példaképünk, viszont sok olyan zenekar van akik tökéletes albumokat jelentetnek meg és akik stílusa, mondanivalója közel áll a mienkhez. Most néhányat felsorolunk a kedvenceink közül: Jazzy Jeff & Fresh Prince, Run DMC, Heavy D. & the boyz, Warren G., Da Brat, L. L. Cool J., Dr. Dre, Blackstreet, TLC-az ismertebbek közül.

Pléjbek: mindketten szívünkből utáljuk a pléjbek fellépéseket (ezek olyan bulik, ahol az előadók csak tátognak a stúdióban felvett számaikra). Szerencsére egy kezünkön meg tudjuk számolni, hogy hány ilyen fellépésünk volt. Mi általában fél-pléjbekkelünk, ami azt jelenti, hogy csak a zene érkezik CD-ről vagy DAT-ról és a szöveget pedig mindig élőben, a helyszínen adjuk elő. Ennek rengeteg előnye van (beleszőhetjük a számaink szövegébe az éppen aktuális helyet, szituációt, vagy esetleg az érdekes, helyszínen feltűnő embereket), mégis rajtunk kívül sajnos, nagyon kevesen adják elő így a műsorukat. A mi specialitásunk (az iméntieken kívül), hogy teljesen élőben is meg tudunk szólalni, mint ahogy ezt a nagyobb fellépéseinket láthatjátok is (Fila Rap Jam, Sote-koncertek, Coca Cola Beach House, Bahnhof-ok, főiskolai rendezvények, stb.). Ilyen élő-koncerteket évente csak 20-30 alkalommal tartunk szerte az országban. Érdekesség az is, hogy nagyon sokszor rögtönzünk a színpadon. Ennek a rögtönzésnek van egy nagyobb testvére: ez a Freestyle (magyarul: szabad stílus), ami azt takarja, ha valaki a színpadon találja ki azt, amit éppen mond. Ebben főleg Qka jeleskedik, ha kell akár több órán keresztül is tud rímekben, rögtönözve rappelni.

Qka MC legfontosabb adatai: 1975. április 8-án született 0 óra 10 perckor, kos jegyében Mosonmagyaróváron. Jelenleg 187,5 cm magas, 90 kg nehéz és a lábán 45 és kétharmados cipőt hord.

Ricsipí legfontosabb adatai: 1975. március 29-én született 7 óra körül, kos jegyében Yozsefvárosban. Jelenleg 185 cm magas, 92 kg súlyú és a lábán 45 és kétharmados cipőt hord.

Suli: mindketten a Yozsefvárosban jártunk általános iskolába (Qka a Losonci téribe, Richie pedig a Jázmin utcaiba). Aztán Qka MC a Vörösmarty Mihály gimnáziumban, aztán pedig egy menedzser-asszisztensi tanfolyamon koptatta a padot, majd a Külkereskedelmi főiskolával próbálkozott, végül a Testnevelési Egyetemre nyert felvételt. Ekkortájt kezdett felgyorsulni az élet a zenekar körül. Ha teljes erőbedobással akarjuk csinálni, csak egy dolog fér bele az időnkbe, tehát felmerült a nagy kérdés: tanulunk vagy zenélünk. És ahogy Richie, ő is a zenekar mellett szavazott. Egyébként, Richie a Külker. Főiskolát hagyta annyiba, ami előtt elvégezte a Szent István közgazdasági szakközépiskolát és annak ötödik évfolyamát.

Számaink zenéje, szövege: a lemezeinken megjelent összes szöveget mi írtuk, ami pedig a zenéket illeti szintén mi remekelünk, de ha véletlenül nem mi, akkor azt külön feltüntetjük a borítón. Annyi még idekívánkozik, hogy van egy ember, aki nélkül nem lenne ilyen Yo a zenénk, ő Deseő "Balage" Balázs, aki az A.C. zenei főokosa. Ez azt jelenti, hogy mivel mi nem vagyunk képzett zenészek, könnyen elkövethetnénk zenei bakikat, ezt akadályozza meg Balage.

Testvérek: Ricsinek van egy négy és fél évvel idősebb bátyja, akit Gyurinak hívnak. Qka bátyja egy évvel idősebb nála és Csabának hívják.

Tyúkok, kutyák, cicák, kedvenc állataink: Qkának madáron kívül szinte mindenféle háziállata volt, egy időben állatorvos is szeretett volna lenni. Ricsipí-nek fekete-fehér halai, húsvéti napos csirkéi voltak. Viszont, ha egyszer majd kertes házban fog lakni, biztosan lesznek kutyái.

Unalmas perceink: azok nincsenek. Az utóbbi években szabadidőből jutott nekünk a legkevesebb, ezért kedvenc hobbijaink (pl. kosárlabda, foci, bringázás, zenegyűjtés, társasjátékozás, főzés-kajálás) teljesen háttérbe szorultak, de reméljük, hogy előbb-utóbb sikerül utolérni saját magunkat és akkor valóban átadjuk magunkat kedvenc hobbijainknak.

Új lemez: Friss infók a itt a honlapon vagy itt fb.com/AnimalCannibals!

Ügyeink: ahogy erről már korábban szó esett, a banda önmenedzselésű. Ez viszont rengeteg munkával és gonddal jár, de szerintünk megéri a fáradságot. Persze van, aki segít nekünk, ilyen például a lemezkiadónk és a turnészervezőnk is.

Űrlények, UFO-k: több dalunkban is szóba kerülnek, szerintünk biztos van élet a Földön kívül és reméljük, egyszer mi is találkozhatunk eggyel-kettővel.

X-akta az Animal Cannibals-ről: tele vagyunk olyan fényképekkel, hang- és videofelvételekkel, amelyek még titokban a fiókjaink legmélyebb zugaiban pihennek. A legérdekesebbeket Te is láthatod a VHS-en és DVD-n.

Yozsefváros: Qka MC több, mint 25 évet élt Budapest VIII. kerületében. Ricsipí itt született és 35 év után költözött új helyre. Szerintünk, könnyen elképzelhető, ha nem itt nőttünk volna fel, sok dologról másképpen gondolkodnánk, sőt az is lehet, hogy teljesen mással foglalkoznánk. Egyébként csak meg kell hallgatni a zenéinket és kiderül, hogy mi mit gondolunk erről a helyről.

Viták-veszekedések: általában mindenben egyetértünk egymással, nem vagyunk balhézós típusúak. Ennek ellenére néha (a fáradság, az állandó együttlét és a stressz miatt) türelmetlenebbek vagyunk egymással. Szerencsére -Yo kosokhoz illően- idegeskedésünk hamar elmúlik és két perc múlva nevetünk az egészen. Ha mégis eldönthetetlen kérdéshez érünk, akkor a Kő-papír-olló mindig kisegít minket a bajból.

Wájt-blek: mostanában az egész világ, kiváltképpen a zenekarok egyre színesebb göncökbe bújnak és rikítóan színes világot festenek maguk köré. Mi egyszerűek vagyunk kívülről, főleg fekete fehérben jelenünk meg. Mi szeretnénk inkább belülről színesek lenni. Másrészt a mi zenénk Európában túlságosan fekete, viszont Amerikában túlságosan fehér. Ezért mi úgy határoztuk meg, hogy a mi zenénk fehéren fekete, feketén fehér.

Zene és szöveg más együtteseknek: Gyakran kérnek (kértek) fel minket népszerű zenekarok, hogy írjunk nekik is szöveget. Általában, ha jut rá időnk szívesen segítünk nekik, függetlenül attól, hogy milyen stílusú, műfajú zenét játszanak.

Zsákbamacska: mi nem árulunk zsákbamacskát. Aki megveszi az Animal Cannibals bármelyik lemezét, az nem csalódhat, hiszen mindegyik hasonló, sajátos stílusban készült. Ha mi mégis valami tőlünk szokatlant csinálnánk, arra biztosan nagy betűkkel ráírnánk "Más" vagy "Figyelem, ez nem a megszokott A.C. zene" meg ilyeneket. Egyszóval, minket könnyű felismerni és nehéz hamisítani, talán ez a mi titkunk (jaj, most elárultuk... na, mindegy).